Søk i www.turer.no via Google:
KRAGERØ KOMMUNE

Geocaching

Det er mange turglade folk som flyr opp og ned åser og fjelltopper for skrive navnet sitt i bøkene som ligger i postkassene, men noen få sniker seg rundt i byen og til skogs for å finne de hemmelige boksene som ligger gjemt. Det er dette som kalles geocaching, som er en slags skattejakt med GPS. Geocaching kan også sammenlignes med orientering.

For å finne ut mer om dette ble jeg med "Sabeltann 31" som han kaller seg på internett på jakt etter disse boksene. Han er en av få i Kragerø som driver med denne sporten. Det begynte med at han skulle skaffe seg en GPS og søkte på internett. Ordet geocaching dukket stadig opp når man søkte på ordet GPS.
Han begynte å lese litt om dette og syntes det hørtes spennende ut. Da skaffet han seg en GPS spesielt for dette bruk.
Dette er en lek som alle kan delta i, men for å begynne må du ha tilgang til internett og ha en GPS. Du kan også bruke en helt vanlig GPS. Du må opprette en brukerkonto på nettstedet som er gratis. Kartet ligger på GPSn og når du setter inn koordinatene viser denne hvor du skal gå. Det går ut på å finne en boks som andre har gjemt, koordinatene og et lite hint til denne boksen finner du på nettstedene geocaching.com eller starte.no.
En "cache" eller turboks innholder vanligvis en loggbok, blyant og en liten bytteting som f.eks nøkellering, liten figur eller lignende. Hvis man tar tingen må man legge noe annet tilbake. Boksen kan også inneholde et lite skriv som forteller hva dette er dersom uvedkommende skulle finne cachen.
Når du finner cachen må du skrive deg inn i loggboka og registrere funnet pånettstedet geocaching.com. Av og til er cachene lette å finne, andre ganger må du gi opp, men det er en del av spenninga. Noen cacher ligger midt i byer, noen ligger langt til skogs og på fjelltopper. Dette gir utfordringer i forskjellig vanskelighetsgrader og passer derfor for alle og er en artig vri å gå tur på. I Norge ble den første gjemt i 2002, og til nå ligger det omtrent 3900 cacher gjemt. Geocachere over hele verden må følge noen regler, de må blant annet fjerne søppel og avfall som ligger ved cachene.
I 2005 ble den første cachen i Kragerø gjemt av en som kaller seg "Caveman".
Nå er det ca. 30 bokser som ligger gjemt, tre av dem ligger sentrum. Min første tur med "Sabeltann 31" gikk til Lindvikkollen, her fant jeg min første cache i en steinmur med litt hjelp. Det var en plastboks med noen småleker, loggbok og litt informasjon om stedet. I dette tilfelle om denstore gruva. Jeg skrev i loggboka og la en ny ting i boksen som passet for stedet, en kvartskrystall. Området er kjent for sine mineraler.

Haikende "cache"
Etter dette dro vi til byen for å finne en annen type som er en "multicache" som har fått navnet City Walk. Denne cachen startet på Kirketomta. De som legger ut disse cachene og koordinatene på internett legger også ut et hint for å gjøre det litt lettere å finne.
Hintet til denne multicachen var merkelig og lød "8 mai 1974". Det som var artig var at det er meg som hadde laget dette hintet i 1974. 13 år gammel hadde jeg risset inn mine initialer og det står tydelig ennå, nok med det.
Her fant vi et merke med nye koordinater som skulle føres oss til
Gunnarsholmen. Her fant vi et nytt hint som sa at vi skulle til Lindvika på Øya. Her fant vi de siste koordinatene som førte oss til skatten på Veten.
Det tok noen minutter før vi fant turboksen. I denne boksen lå det en travelbugs som "Sabeltann 31" tok med seg, det er en "haikende" cache.
Det hender at en kan finne en liten figur eller mynt som har en nummerbrikke. Da har eieren av boksen gitt deg et oppdrag. Denne travelbug skal legges i neste cache du sporer opp.
Etterpå må du logge deg inn på nettstedet og registrere hvor den ligger, slik at eieren kan følge den på reisen. De kan reise verden rundt. Det hender at disse blir borte eller blir tatt, de med uærlige hensikter blir kalt for "mugglere". En travelbugs som blir borte blir "gravlagt" ved hjelp av koordinater som legges til havs.
Jeg tok en hengelås som jeg trengte og la igjen noen gamle mynter. Denne typen for geocaching (multicaching) minner mye om pilleken som vi lekte på Andølingen på mørke høstkvelder, da tegnet vi piler i grusa for å vise retningen og små lapper som ble gjemt i murer og husvegger. Det var veldig viktig å finne disse lappene, for der sto det et hint hvor neste lapp var gjemt. Det leken gikk ut på var å finne det andre laget (skatten).

Sommerferie
Trenger du noe å underholde ungene med i ferien er dette tingen. Når du skal på ferie kan du sjekke om det finnes noen cacher i område du skal til. Barn synes dette er kjempegøy. I sommerferien er det høysesong for geocaching og da er det gjerne langveisfarende turister som finner turboksene.
Hvem som helst kan legge ut sine egne cacher, men du må selv sørge for å vedlikeholde dem. Cachen kan plasseres hvor som helst, men minst 160 meter fra en annen cache. Bør helst ikke plasseres på privat eiendom, historiske eller arkeologiske områder.
Det er ikke lov å grave den ned, men det er lov å være oppfinnsom når du gjemmer den. Det er viktig at cachen er tett og at du lagrer koordinatene på GPSn. Posisjonen må da legges ut på nettstedet.

Fakta
Geocaching stammer fra Oregon, USA i 2000. Det hele startet med en mann som fikk den glupe ideen at han skulle gjemme en skatt og legge ut koordinatene for denne på internett. Ordet cache er fransk og kan oversettes til "boks med innhold" eller "turboks". GPS står for Global Positioning System. Gjør skogsturen mer spennende med en GPS. God jakt!

Innholdet i boksen på Veten.


Skatten på Veten.


Ved Rutilgruva.


GPS.


En cache.


En cache.