Vi starter turen fra parkeringen ved Jambakkmyra. Kragerø Turlag har satt opp stort turkartskilt. Greit å ta et bilde av dette før man legger i vei innover Krokheia. Det er også trykt opp en turkartfolder i 2020 som er greit å ha i sekken. Godt skiltet og merket. Turen går over flere store myrer, så godt fottøy anbefales. Vi går mot Hovstølen, vi tar av den merkede løype å tar turen innom hytta ved Hovstølen.
Hovstølen
Hovstølen har navn etter terrenget som "hever" seg noe opp. Der var opprinnelig to plasser. Den eldste lå oppe i bakken ned mot dammen, den er forlengst borte. Hytta ble gitt i gave til speiderne av Turistforeningen høsten 1971 mot at de overtok gjelden som var igjen på hytta, som var kr.1200 kroner. Speiderne hadde en stri tørn med å fikse opp hytta, som hadde stått tom siden slutten av 50-åra. Den ble offisielt åpnet 28. oktober 1972. Det ble innvilget 10.000 til speiderne av Idretts- og ungdomsutvalget. Dette beløpet var nok til å dekke mesteparten av utgifter til materialer. Turistforeningen etterga også gjelden på 1200 kroner som var betingelsen for å overta hytta. Speiderne har fått seg en fin og billig plass for sine aktiviteter. Det var Jens Postmyr som var primus motor for dette prosjektet. Vet ikke hvor gammel denne hytta er, men på Hovstølen har det vært boplass i flere hundre år tilbake. Hytta har trolig vært et våningshus. Kragerø og Oppland Turistforening kjøpte Hofstølen av eieren Holtane i 1947. Nå er Kragerødistriktets nordmarka lagt sa daværende formann i turistforeningen Erik Krafft. De gikk i gang med å restaurere hytta, og brukte den til slutten av 50-årene. I 1965 tok foreningen fatt på den nye turisthytta som de har nå, og den gamle ble mer og mer forfallen. I dag eies den i et fellesskap med Sannidal, Helle og Kragerø Speidergruppe. Alle gruppene bruker den jevnlig til overnattinger og til dagsturer. Det har vært dugnader for å holde hytta i stand både i 2005 og 2006. De siste års bannerkonkurranser har også blitt lagt til Hovstølen.
Vi går videre å kommer inn på den merkede løypa igjen. Ved den store Hovstølmyra, tar vi av til høyre mot Skarpenæring. Det er skiltet. Vi kommer til Gunnarsmyra, her er det skiltet opp til Gunnarsmyrheia med utsikt. Vi kommer til en gammel liten bro som tar oss over bekken som renner fra Store Vålevann. Stien går langs vannet. Ved neste stikryss står det en ny liten hytte. Her tar vi til høyre et par hundre meter bort til den gamle jordhytta. Her legger vi inn en pause.
Skarpenæring
Jordhytta ligger ved det lille tjernet Skarpenæring. Hytta ble satt opp i 1927 av noen jaktkamerater. Det er mange turgåere som har risset navnet sitt inne i hytta opp gjennom tidende. Nord for hytta ligger Bjønnknuten (se Bjønnknuten), nest høyeste topp i Kragerø. Enkleste veien er å gå fra Ringseter. Skarpenæring er et merkelig navn, men første delen "skarp" kan komme av at grunnen er steinete og har dårlige vekstvilkår.
Vi går tilbake forbi den nye hytta og videre rett frem så vi kommer ovenfor Store Vålevann. Stien tar oss opp til Store Valefjell 329 moh. Kragerøs høyeste punkt. Stor fin varde og en gjestebok på toppen. Utsikten er ikke noe å skryte av. Fra Valefjell går vi ned til Lille Vålevann og legger inn en ny rast, på den lille odden ved stien. Fineste plassen på turen. Så er dte strake veien ned til Jambakkmyra.
Turisthytta til Kragerø Turlag er populær. Åpen hver helg i skisesongen. Det er mange som tar turen dit opp vinterhalvåret. Når bommen står oppe kan man kjøre helt opp til hytta, hvis ikke tar det ca 1 time å gå opp. På søndagene serveres det nystekte vafler og kaffe. Flott turområde med mange fine stier og utsiktspunkt fra hytta. Hvis det er snø blir det kjørt opp løyper. Det ligger et lite løypekart på hytta som kan kjøpes. Hytta ble innviet 8. januar 1967.
Jambakkmyra: N 58° 55.524 E 009° 14.512
Store Valefjell: N 58° 56.461 E 009° 12.839
Kart 1712 IV Kragerø eller Turkart Kragerø
|