Søk i www.turer.no via Google:


KRAGERØ KOMMUNE

Tollhommen (Bjørgfjell)Rundtur med Tollhommen som hovedmål. Tollhommen ligger på 172 moh. Det går en traktorvei og sti helt opp til toppen fra den gamle smia ved Dobbe. Det er bare en plankehaug av smia nå. Det er godt skiltet opp til toppen. Flott utsikt mot Risør. Tollhommen har et gammelt trekantpunkt som ble brukt innen landmåling, ved framstilling av kart. Tollhommen er også en av Kragerøs 100 m primærfaktortopper. Hytta på toppen ble for lenge siden satt opp av Halvor Nyhus. Ble senere revet. En ny hytte ble oppført av Arne Nyhus, på et annet sted enn hvor den gamle sto. Det han ikke viste var at den nye hytta ble satt opp på Nedre Dobbe sin eiendom. Da Arne Nyhus døde ble hytta gitt bort til Knut Torgny Dobbe av broren Simon Nyhus. Hytta ble brukt bl.a til å se på tiurleik.


Turen videre går ned til Bjørfjellmyr og videre mot Helleknutane (flott turterreng) med flotte utsiktspunkt mot havet. Turen går ned til Helletjenna.

Her kommer vi inn på sti (rød strek) med litt varierende kvalitet i starten. Stien tar oss til en liten bu ved Lille Heftekjenn og videre ned til Ødegården og Barlandstjenna. Herfra går det fin vei til Varmslåtta gård som tilbyr opplevelser og tjenester innen sykkelsport og hestesport. Den grå stiplede streken på kartet er IKKE sti. God tur!

Tur med turistforeningen 10. november 2002:
Turen startet ved den gamle smia ved Dobbe. Vi startet med å gå opp til Tollhommen, og deretter fortsatte vi mot Barlandstjennene. Underveis tok vi en pause ved hytta til John Eikehaug før vi fortsatte videre opp til Stormyrknatten. Etter å ha nytt den fantastiske utsikten derfra, fulgte vi stien ned igjen til Dobbe. Totalt var det seks personer som deltok på turen.
Turen varte omtrent 3,5 timer.

 


Turen starter.

Godt skiltet.

Hytta på Tollhommen.

Tollhommen.

Bjørfjellmyr.

Bjørfjellmyr.

Helleknutane.

Helleknutane.

Helletjenna.

Bu ved Lille Heftekjenn.

Venstre går til Ødegården.

Ødegården.

Gapahuk ved Barlandstjenna.

Barlandstjenna.

Varmslåtta gård.

Varmslåtta gård.

Rester etter den gamle smia.
     

Hytta på Tollhommen (T).

Utsikten fra Tollhommen (T).

Barlandstjennene (T).

Hytta til Eikehaug (T).

Stormyrknatten (T).

Over Stormyr (T).