Søk i www.turer.no via Google:
§


KRAGERØ KOMMUNE

Steinmann / Skriverheia


Steinmann er et utsiktspunkt rett ovenfor sentrum med flott utsikt over byen og skjærgården. Det går en gang og sykkelvei ut dit fra Kragerø stadion. Det går også en sti rett opp heia fra bedehuset i Løkka. Platået på Steinmann er rester av tyskernes anlegg under krigen. Det står et grensemerke nedenfor platået, det står Sandøkedals Sogn og Kragerø Bye.

Navnet Steinmann
Steinmann var en fjellformasjon som lignet et ansikt. Ansiktet var oppe i heia ved krysset til Løkka. Dette er ansiktet som har gitt navnet til Kragerøs mest kjente utsiktspunkt. Like etter krigen falt nesen av Steinmannen og ansiktet er ikke lenger så tydelig. I dag er det mange som ikke vet hvorfor utsiktspunktet blir kalt for Steinmann. Nesen falt ned i hagen ovenfor den gamle brannstasjonen. Nå er alt dette borte for alltid, det skal bygges nye boliger og parkeringstunnell i 2006/2007.

Trollet på Steinmann
En gang for lenge siden sto det et troll på Steinmann, han kaste husene omhverandre og synes det var moro å se resultatet. Det ble et fryktelig rot han hadde laget, med hus på kryss og tvers. Her skulle fremtididige reguleringsfolk få noe bryne seg på, gatene måtte da legges etter husene, ikke omvendt som andre steder. Så lenge drakjerrer og hestevogner ennå dominerte gikk det enda an, men når disse smauene skulle gi rom til nymotens biler skulle det bli verre. Dette er nok ikke helt sant.


Skriverheia
Tor Kivle var en stor pådriver for Skriverheia og Steinmann som turområde. Han fikk istand turveier ut til disse områdene som etterhvert ble de mest brukte turområdene i Kragerø. Steinmann og Skriverheia ble under krigen okkupert av tyske soldater. Ennå er det mange minner etter okkupsjonen, det er portstolper, kanonfundamenter og bunkere. St. Hans kvelden er opp sto det mange folk langs hele området og kikket utover, det ble danset på bunkersene etter trekkspillmusikk. I 1960-årene ble store deler av området ødelagt av KIF, det ble sprengt og fylt ut for å få plass til fotballbane og håndballbaner. Den gamle veien ble ødelagt og KIF lovet å lage ny vei på utsiden av banene. Det løftet ble aldri holdt. For bare noen få år siden gjorde KIF en ny utvidelse, nå fikk de laget en liten sti på utsiden av gjerdene. Det var vel på tide.
I 1980-årene ble en av bunkerne innredet som en leilighet, det var bord, stoler og vedkomfyr der inne. Det var til tider stor trafikk hit som ble et samlingsted for fyllefester.
204 Steinmann: En liten hule i heia over tidligere Televerket bygget. Har ingen opplysninger om dette. Det kan ligne på Djevelhola ved Stilnestangen
.

 


Steinmann.

Steinmann.

Grensemerket på Steinmann.

Steinmann.

Steinmann.

Steinmann.

Pyntet for de kongelige.

Vinter.

Soloppgang.

1931.

Skriverheia.
 

Liten hule i heia.

Liten hule i heia.

Liten hule i heia.

Liten hule i heia.

Liten hule i heia.

Liten hule i heia.

Liten hule i heia.