Søk i www.turer.no via Google:


KRAGERØ KOMMUNE

Øyfjellheia



Vi parkerte ved bommen og gikk videre til Øyfjell. Vi fant den gamle ferdselsveien som gikk fra Øyfjell over Øyfjellheia og ned til Strat. Men før vi tok turen opp til toppen av Øyfjellheia, måtte vi bortom Øyfjellvarden av nysgjerrighet. Her må det være en stor og flott varde siden den grenser til to kommuner og har navnet Øyfjellvarden. Neida, her var det bare en liten bytterøys å se. Vi tok retning Østre Øyfjellheia hvor man nesten skulle tro at man var på Gautefallheia. Flott turterreng og vid utsikt. Øyfjellheia har et gammelt trekantpunkt som ble brukt innen landmåling, ved framstilling av kart. Heia er også en av Kragerøs 100 m primærfaktortopper. På veien ned kom vi inn på en sti forbi Østerkjenn og ut til Øyfjellveien ved Øyfjellkjenna.

Tur med Kragerø Turistforening 22. april 2012
Vi kjørte inn til Øyfjell hvor vårens første tur startet. Veien som går inn til Øyfjell ble anlagt i 1958, veien har en bomvgift på 20 kr. Det var 11 stk som møtte opp på Øyfjell med regn i luften. Det var Alfred Eikehaug som hadde lagt opp rundturen som gikk til Strat, Lindfjell, Ansteinsbråten og Øyfjell. Vi gikk på den gamle ferdselsveien til Strat over Øyfjellheia. Øyfjellheia har et flatt og fint skogsterreng. På Strat ble det tid til en matbit og en kaffekopp, mens Vidar Strat Eikland fortalte litt om plassen. Navnet Strat stammer fra et Nederlandsk navn, plassen hette opprinnelig Øygarden. Vi fikk en liten omvisning i hovedhuset, her inne hadde tiden stått stille i mange år, kjøleskapet fra 1950-tallet er fotsatt i bruk. Vi gikk videre på vei til Lindfjell. Her bodde det et par siste gang i 1960-årene, nå er huset på vei tilbake til naturen. Her fortalte Alfred Eikehaug et par historier om de siste som bodde der.
Han som bodde på Lindfjell ble bedt med på elgjakta av et lokalt jaktlag, men de ville trolig ikke ha ham med på laget. Alle visste at han var mistenksom når det gjaldt kona. Når de skulle dele jaktlaget til de forskjellige jaktpostene, var det en annen kar som fikk elgposten ved huset på Lindfjell. Det likte ikke han, når kona var alene hjemme. Han dro hjem med det samme.
Når han kom hjem etter et år på sjøen hadde han blitt pappa, han synes det var litt rart. Han gikk til legen for å spørre om det er mulig. Legen hadde svart, med slike damer kan det ligge å ulme i flere år før de blir gravide. Det svaret slo han seg til ro med.
I regnet gikk vi videre ned til Ansteinsvann, her ble det en kaffekopp ved rasteplassen og broen som går over Ansteinsvann som Per Brattland har laget. Det lille sundet i Ansteinsvann er skutt ut av de som bodde på Øyfjell, det var for å få større fløtingsområde. Herfra var det bare et par minutter på sti bort til Ansteinsbråten og ut på vei som gikk tilbake til Øyfjell.
Turen var 10,5 km og i tid ca 4 timer tilsammen. Turen er innom tre kommuner, Kragerø, Gjerstad og Risør. Flott tur.

 


Øyfjell.

Øyfjell.

Øyfjellheia.

Øyfjellheia.

Øyfjellheia.

Øyfjellheia.

Øyfjellheia.

Øyfjellheia.

Øyfjellheia.

Østerkjenn.

Østerkjenn.

Øyfjellheia.

Øyfjellheia.
     

Øyfjell (T)

Øyfjell (T)

På Øyfjellheia (T)

Vidar ønsker velkommen (T)

På Strat i Gjerstad (T)

På Strat i Gjerstad (T)

På Strat i Gjerstad (T)

Inne i hovedhuset (T)

På Strat i Gjerstad (T)

På vei til Lindfjell (T)

Lindfjell (T)

Lindfjell (T)

Lindfjell (T)

Lindfjell (T)

Ansteinsvann (T)

Alfred Eikehaug, turleder (T)

Ansteinsvann (T)

Øyfjellkilen (T)

Gammel høyvogn (T)

Kjøleskapet (T)

Utsikten fra Øyfjellheia (T)