Søk i www.turer.no via Google:


KRAGERØ KOMMUNE

LysmyrkollaneBra utsikt mot havet og Jomfruland. Lysmyrkollane består av flere runde koller med god utsikt. Hva navnet kommer av er usikkert, men at de små kollene lyser opp i en ellers mørk skog er sikkert. Mellom to av kollene er det en smal kløft hvor en stor stein har kilt seg fast, kragerøs Kjerag. Det sies at det en gang har vært en slags hestevei gjennom denne kløften, da gikk de under steinen. Det går en traktorvei og sti opp fra Låkasken ca 25 min og gå opp. Navnet Lågasken kommer av at det en gang har vært en lav stor ask på gården. Er også mulig å ta stien fra Skjærsjøknuten langs Skjærsjøen, her er stien noe gjenngrodd og opp til Lysmyrkollane og ned til Røymyra finner vi ingen sti. Fra Røymyrkjenn kan du følge bekken sørover til treffer på en tydelig sti som fører deg til Solli og på vei ned til Skarbomyra. Ved Røymyra er det rester etter en jordhytte som ble brukt som potetkjeller av gården Lågasken under krigen.

Turalternativ:
Vi parkerte en bil i Fossing, så kjørte vi tilbake til Skarbomyra. Herfra gikk vi på vei opp til Solli. Fra Solli går det skogsvei/sti forbi Rullemyr, når vi nærmer oss Revtjenn blir stien litt mindre synlig. Fra Revtjenn tar vi kursen opp til Lysmyrkollane, her i en liten fjellsprekk sitter en stein som må sees. Fra Lysmyrkollane går det det en sti ned til Fossing, bør ta med GPS. Turen er ca 7 km.

Løftet: Ved Skjærsjøen i Laagaskskogen er det en plass som har fått navnet "Løftet", etter et minne fra Nils Nilsen. En dag Nils var på reise til Kragerø fikk han beskjed om å stille til krigstjeneste. Etter de strenge kravene det var på 1700-tallet, måtte han reise direkte i krigen uten å vende hjem for å gi beskjed. En som var i følge med ham fikk gjøre det. For å sette et varig minne, tok han tre store stein og løftet på hverandre. Han var kjent for å være en stor og sterk kar, men falt i krigen 1780. Det flere som har forsøkt å finne disse steinene som har fått navnet "Løftet". Les mer under Skjærsjøknuten.Mye eikenøtter å finne.

Mye knusk på et tre.

Utsikten fra kollane.

Utsikt mot Kalstad.

Liten hvil på toppen.

En av kollane.

Utsikten fra kollane.

Et lite grillbål.

Pølser er godt.

Pram ved Røymyrkjenna.

Røymyrkjenna.
 

Over myrer.

Revtjenn.

Solli.

Lysmyrkollane.

Fine stier.

Skarbo til Fossing.

Steinen ved Lysmyrkollane.

Steinen ved Lysmyrkollane.

Er dette løftet?.

Er dette løftet?.

Kjerag-steinen.

Tungt løft.

Nærmer seg Fossing.