Søk i www.turer.no via Google:


KRAGERØ KOMMUNE

KjeøyaRundt og på øyene i Hullvann er det flere fraflyttede småbruk. Mange av disse er det bare rester igjen av, mens andre nå blir benyttet som fritidshytter. Det var en gammel boplass på Bukkøya som brant ned til grunnen. Senere søkte tømmermannen Øyvind Granholm om å få sette opp en hytte på plassen, det var bare grunnmuren som ble ferdig, denne kan man fortsatt se på Bukkøya.
Da det ikke ble noe av hytta der, fikk han i stedet kjøpt Kjeøya i 1934 for 600 kroner. Der bygde han hytta som han og familien hadde i mange år.
Sankthanskvelden 1989 druknet han og tre andre personer. Det skulle være en hyggelig aften med grilling. De tok prammen over til en liten holme ca 5-6 meter fra Kjeøya, da ulykken skjedde.
Ca 1 år etter solgte enka, Kjeøya til Kjell Storaker fra Bamble for en høyere sum.
Nå skal vi ennå lenger tilbake i tid, før Granholm kjøpte øya. Sies det at det var her den første hytta i Hull ble satt opp ca 1920. Det var en ganske primitiv hytte laget av jord. Jeg hadde en tur nå i september til Kjeøya for å se plassen der hvor jordhytta sto. Omgivelsene hadde forandret seg mye, den lave steinmuren foran hytta som var laget som en slags brygge har gjemt seg godt bak alt sivet. den lille idylliske vika er grodd igjen. Hele plassen ellers er også i gjenngrodd med tett skog.
Hytta som Granholm en gang satt opp og som er oppgradet, står lenger inne på øya. På ett av de gamle bildene kan vi se den markerte og bare toppen, Husefjell ved Auråen langt der bak. Den har også nå en tett skog.
På bildet kan vi se at de har med seg syklene. De pleide å ta med syklene i prammen når de skulle på hyttene i Hull. Dette var pga at det var mange loffere som gikk langs hovedveien til Kragerø. De livnærte seg stort sett gjennom sommerene ved å vandre fra sted til sted hvor de fikk litt mat, tobakk og kanskje overnatting. Gofjell var ett naturlig stoppested når Løvstad åpnet sin første kolonial i 1924. Det var ikke alle som var like ærlige når de så en sykkel langs strekningen ved Gofjell.
Var jordhytta på Kjeøya den første i Hull? Kanskje den ble satt opp som en jakt og fiske hytte. Det så ut som de koste seg her på Kjeøya. I Hullvann kan man ennå finne roen og nyte livet.

 


Kjeøya.

Kjeøya.

Kjeøya.

Kjeøya.