Søk i www.turer.no via Google:
SYKKELTUR DRANGEDAL KOMMUNE

Digerdalen

Jeg og Per parkerte bilen i krysset Digerdalveien. Veien ble anlagt årene 1933-35 av Lars Skuland. Det er noen bakker når man nærmer seg Bjørnstad, ca en halv time opp.
Langs veien skal det gå en liten sti inn til Skottegrava, som ble avduket 5. august 2006 med en minneplate av Statskog og Gjerstad Historielag.
Soldaten som ble drept i Digerdal var en av to som kom til Telemark etter at de fleste av soldatene til den skotske kaptein Sinclair hadde blitt drept av bønder i Gudbrandsdalen i 1612. Soldatene var på vei til Sverige. Mens den ene soldaten forelsket seg i en jente i Bø, ville den andre hjem til Skottland. Han reiste da mot en havn på Sørlandet, men så langt kom han ikke. Han ble funnet død på snøen i Digerdal. Han ble da begravd i Digerdal og graven markert med en rund stein i hver ende.
Fra Bjørnstad går det en sykkelbar sti ned til Bjørnstadvatnet. På stien ned til vannet går vi forbi en meget spesiell stein "Fleinsteinen" som det er et sagn om.
"Kjempene Flein fra Jysereid og Bækar fra Brøsjø. Flein var kjent for sin styrke og steinen og bærer hans merke. Flein var på vandring til Ljaadal i Gjerstad, han vilte på denne steinen. Flein og Bækar fridde til en vakker jente på Ljaadal". (Kan leses i Nedenes Amt).
Herfra må vi trille sykkelen over Skreddarlonene til vi igjen kommer inn på vei, må beregne en halvtimes tid på denne trille-etappen. Herfra er det fine skogsbilveier, vi tar av til venstre til Kvernmyra og opp en lang bakke langs Østeråfjellet. Veien flater ut i et flott myrterreng med flere flotte vann. Vi tar av til venstre mot Sandvatn, her er det slutt på veien for en stund. Vi triller sykkeler langs Sandvatn og Sandtjern frem til fossen i Sandvassbekken.
Her finner vi en nedstignng og vi kommer inn på vei igjen. Fra Fisketjern er det full fart ned til bilen ved Digerdalveien. Fin og variert sykkeltur.

Kart 1612 I Gjerstad


Bjørnstadvatnet.

Sykkeltur.

Digerdalveien.

Mot Bjørnstad.

Bjørnstad.

Bjørnstad.

Fleinsteinen.

Sykkeltur.

Skreddarlonene.

Veiskille.

På kanten av stupet.

Fossen ved Sandvatn.

Skottegrava.
     
kartutsnitt