Søk i www.turer.no via Google:
SELJORD KOMMUNE

Skorve

Rundløypa på Skorve i Seljord er en kjempeflott og lang tur, du bør beregne 8 timer på runda. Turen starter øverst i Kivledalen ved Skriustøl, stien begynner først i tett skog som etterhvert åpner seg og du vil få en flott utsikt utover Kivledalen. Du passerer en gammel støl "Karto", etter noe høydemeter kommer du til en gård "Høna", her er det lov og ta første kaffekoppen. Du for nå fjellfølelsen når stien tar deg innover i den flotte Finndalen før den svinger over til Skorvefjell og opp til det høyeste punktet på turen, varden på Gøysen 1370 moh. Her kan du skrive deg inn i gjesteboka mens du nyter utsikten over Seljordsvatnet, Nisser, Bykleheiene, Brattefjell, Vindeggen, Gaustatoppen og mye mer, ja hele Telemark! Herfra går det bare nedover til Kivledalen igjen, mens du har hele Seljord under deg, et fantastisk skue. Andre flotte topper er Nordnibba 1365 moh. Øskjenuten 1204 moh. (ikke sti). Hestenuten 1281 moh. Såta 1153 moh og den røde Jaspis-nuten som reiser seg lodrett langt nord på fjellet. God tur!


Litt historie: September 1944 styret et amerikansk Liberator fly inn i Gøysen på Skorve, det var 11 unge amerikanere som fikk en grav på Skorve. Det har aldri blitt klarlagt hva som var årsaken til at flyet styret, men det kan ha vært ising i forgasser og dermed fikk de ikke nok kraft på motorene til å stige høyt nok til å gå over fjellet. Det ligger fortsatt noen rester igjen av flyet, det er satt opp minneplate i bronse på plassen. Det er tydelig rosa skjær i fjellet rett under toppen hvor flyet traff.

16. oktober 1944 styrtet det tyske ruteflyet "Hermann Stache" på Hestenutan på Nord-Skorve, Hestenutane er bratt og ulendt med mye steinur. Det ble utkommandert ca 20 karer fra Flatdal for å lete etter omkomne i tåke. De som var med på søket fikk lønn for arbeidet, men ikke penger. De fikk lønna i en flaske brennevin og en eske tobakk. "Hermann Stache" var et ordinært rutefly av typen Junkers 52, det var 12 passasjerer og et mannskap på tre ombord. Det var flere folk i Flatdal som hørte flydur denne kvelden og noen mente de så et lysglimt da flyet styrtet. Flyet ble observert ved lyttestasjon i Kragerø og Seljord ca. kl. 20.00, havariet skjedde ca. 20.30. Her skal det fortsatt ligge noen rester igjen. Det var bare fem uker siden det amerikanske flyet styrtet under Gøysen på Syd-Skorve. Et av minnesmerkene etter ulykka er pipehatten på en hytte på Juvstaul, det er en tyskerhjelm.

Kart: Turkart Lifjell 1:50 000


Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.

Skorve.